(zevende) Dag van de Poëzie

Op 22 en 23 april vond voor de zevende maal de Dag van de Poëzie plaats te Landgraaf. Ook dit jaar was er weer een mix van grote namen en jong talent te vinden op het programma, zowel wat dichters als entr’actes betrof.

De Avond van de Nieuwe Poëzie (22 april) vond plaats in Zalencentrum Brandpoort en werd geopend door mevrouw Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De avond stond voor de tweede keer in het teken van de uitreiking van de Jo Peters PoëziePrijs 2006. Deze werd, na voordrachten van Hagar Peeters (winnares van de Jo Peters PoëziePrijs 2004), de vier genomineerde dichters (Jan-Willem Anker, Koenraad Goudeseune, Erik Jan Harmens en Peggy Verzett) en Gerrit Komrij, uitgereikt aan Jan-Willem Anker voor zijn bundel Inzinkingen (uitgeverij De Bezige Bij). De muzikale entr’actes werden verzorgd door de Jachthoornblazers St. Hubertus uit Nieuwenhagen en het Madrigal Chor Aachen dat de wereldpremière bracht van een liedcyclus op tekst van vijf gedichten van Pierre Kemp, voor gemengd koor en slagwerk van Sumire Nukina.

Ook het Poëziefestival (23 april) vond plaats in de Brandpoort. Ondanks het zeer mooie weer, was er weer een aandachtig publiek aanwezig. De voordrachten van achttien dichters werden afgewisseld met gevarieerde entr’actes: Tom Lanoye, Esther Jansma, Entr’act: Margriet Goedhart en het Scarlatti trio (orgeltje + strijkers), Arjen Duinker, Kees ‘t Hart, Jan-Willem Anker (Winnaar JPPP 2006), Eva Gerlach, Entr’act: Marijn Simons (viool), Bas Belleman, Marjoleine de Vos, Hans van de Waarsenburg, Liesbeth Lagemaat, Peer Wittenbols, Entr’act: Koperensemble Fanfare Victoria, Edward van de Vendel, Patty Scholten, Mustafa Stitou, Gerrit Komrij, Hans Verhagen, Entr’act: Avanti ontmoet jong talent, Joke van Leeuwen, Gerrit Kouwenaar. De aangekondigde Judith Herzberg kon wegens ziekte niet aanwezig zijn. In haar plaats trad Eva Gerlach op. Het decor in de Brandpoort werd ontworpen door Lena Thelen, studente beeldende vorming aan de Rijkshogeschool te Maastricht, en zag er prachtig uit.

De dichtbundel met hierin van elke deelnemende dichter een (meestal ongepubliceerd) gedicht is nog steeds te verkrijgen. U kunt een bundel aanvragen per e-mail (info@poeziefestival.nl), post (Stichting Poëziefestival Landgraaf, Postbus 31000, 6370 AA Landgraaf) of telefoon (045-5695090).

Het jeugdpoëziefestival (23 april) was weer een groot succes. Zo’n 150 leerlingen van 11 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en 2 bibliotheken kwamen luisteren naar 12 jeugddichters en kregen ook de kans om hun eigen gedichten voor te lezen. De dichters vertelden hen hoe een gedicht tot stand komt en gaven de kinderen tips voor het schrijven van poëzie. Op 8 juni wordt de jeugdbundel voorgesteld met daarin gedichten van deelnemende leerlingen

Foto’s van de (zevende) Dag van de Poëzie zijn ook op deze website te bekijken.