(achste) Dag van de Poëzie

In het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 april 2008 vond alweer voor de achtste keer het grote poëziefestival plaats in Landgraaf.

Zaterdagavond (20.00 uur) tijdens de Avond van Nieuwe Poëzie kon u luisteren naar een voordracht van Rutger Kopland en Menno Wigman. De Avond stond in het teken van de bekendmaking van de tweejaarlijkse Jo Peters PoëziePrijs. Genomineerd voor deze prijs waren: Edwin Fagel, Micha Hamel, Ruth Lasters en Ester Naomi Perquin. Zij lazen voor uit eigen werk. Op het eind van de avond mocht Edwin Fagel de Jo Peters PoëziePrijs in ontvangst nemen. Als muzikale entr’acte kon u genieten van Landgraafs Mannenkoor St. Joseph en Irene Maesen met haar Glasorgel.

Zondagochtend (10.00 uur) traden tien (jeugd)dichters op voor én met honderdvijftig scholieren. Op het Jeugdpoëziefestival waren aanwezig zijn: Luk Depondt, Tim Gladdines, Hans en Monique Hagen, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Erik van Os, Bas Rompa en André Sollie.

Zondagmiddag (vanaf 13.00 uur) trad een keur van hoogstaande dichters uit Nederland en Vlaanderen op. Toegezegd hadden om het Poëziefestival met hun aanwezigheid te vereren: Bernlef, Anneke Brassinga, Hans Groenewegen, Rozalie Hirs, Liesbeth Lagemaat, Samuel Vriezen, Frans Budé, Peter Holvoet-Hanssen, Nachoem M. Wijnberg en B. Zwaal. De Dag van de Poëzie werd afgesloten met de opvoering van het oratorium ‘Troost de Hysterische Robot’ van Lucebert.

Daarnaast kon u ook genieten van o.a. een optreden van A capella koor Odeon uit Maastricht.

Ter gelegenheid van de Dag van de Poëzie geven we een dichtbundel uit met werk van alle deelnemende dichters. De bundel is –net als al het andere drukwerk van SPL- ontworpen door grafisch bureau Piet Gerards Ontwerpers.