DE [13e] Dag van de Poëzie

Zondag 1 juli 2018 – Theater Landgraaf

Al jarenlang presenteert de Stichting Poëziefestival Landgraaf de Dag van de Poëzie, waar bekende en getalenteerde dichters voor het voetlicht treden. Op zondag 1 juli a.s. vanaf 14.00 uur kunt  u in Theater Landgraaf genieten van nieuwe aanstormende, jonge en talentvolle dichters die op moderne wijze spelen met taal.  

Jo Peters PoëziePrijs

Tijdens de Dag van de Poëzie wordt traditiegetrouw de Jo Peters PoëziePrijs uitgereikt. Deze prestigieuze prijs is bedoeld ter stimulering van dichters met een ‘jong’ oeuvre. Ruim 40 bundels van jonge debuterende dichters mocht de jury voor de Jo Peters PoëziePrijs ontvangen ter beoordeling.  

De jury van de Jo Peters PoëziePrijs 2018 bestaat uit: Emma Crebolder  dichter en 1e Nederlandse stadsdichter, Daan Doesborgh dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo en Sophie Kok projectleider Literatuurhuis Utrecht & Poetry Slam. Uit de inzendingen zijn na diverse sessies drie dichters genomineerd. Zij zullen tijdens de Dag van de Poëzie voordragen uit hun werk.

De genomineerden voor de Jo Peters PoëziePrijs 2018 zijn:

Vicky Francken (1989) met de bundel: Röntgenfotomodel (Uitgeverij De Bezige Bij)

Idwer de la Parra (1977) met de bundel: Grond (Uitgeverij De Bezige Bij)

Max Greyson (1988) met de bundel: Waanzin went niet (Uitgeverij Arbeiderspers)

De uitreiking van de Jo Peters PoëziePrijs sluit af met de bekendmaking van de winnaar. Naast een geldbedrag van € 1.500,- ontvangt de winnaar de opdracht voor het schrijven van een aantal nieuwe gedichten. Die worden in een beperkte genummerde en gesigneerde oplage in een bibliofiele bundel uitgegeven en in april 2019 tijdens de ‘Avond van de Poëzie’ gepresenteerd.

De Dag van de Poëzie

Naast de genomineerden voor de Jo Peters PoëziePrijs zullen nog een viertal bekende dichters voor het voetlicht treden en wel:

Daniël Vis (1988) schrijft gedichten en treedt op. Hij publiceerde in onder meer Strak!Het liegend konijn en Plebs. Dit jaar won hij de finale van het NK-Poetry Slam,

Jonathan Griffioen (1987) is dichter en Poetry-slammer. Jonathan debuteerde in 2015 met de bundel Wijk, een vrij autobiografische bundel over jong zijn in Wijk bij Duurstede, waar verveling en drugs de hoofdingrediënten van een puberleven vormen.

Merlijn Huntjens (1991) is dichter en Poetry-slammer en de huidige stadsdichter van Heerlen. Hij is consulent literatuur bij het Huis voor de Kunsten in Limburg.

Carmien Michels (1990) dichter, slam-poet, schrijver, performer, duizendpoot in het culturele leven en huidig Europees kampioen Poetry-slam

Entr’ acte Aïcha Cherif

Tussen muziek en theater, tussen kleine en grote verhalen, tussen abstract en concreet en tussen traditie en vernieuwing, dat is de muziek van singer-songwriter Aïcha Cherif een regionaal talent van internationale allure. Zij won in 2016 de landelijke finale van de Kunstbende in de categorie Muziek. U kunt haar ook bewonderen op Pinkpop 2018

Presentatie

De presentatie gedurende de [13e ] Dag van de Poëzie wordt verzorgd door Daan Doesborgh Van 2006 tot 2011 was hij stadsdichter van Venlo. Hij publiceerde twee dichtbundels. Als dichter en spreker over poëzie was hij te gast op de universiteiten van Turijn, Warwick, Berlijn en Amsterdam, en op festivals als Lowlands, Down the Rabbit Hole, Source en FLUPP in Rio de Janeiro. Als presentator is hij sinds 2011 verbonden aan het Nederlands Kampioenschap Poetry-slam.

Decor Marie van Vollenhoven

Het decor tijdens het festival zal tijdens de optredens bestaan uit Live-Visuals die worden gecreëerd door Marie van Vollenhoven. Haar  werk kan worden gezien als een samensmelting van beeldende kunst, muziek, licht, technologie, live animaties en videoprojecties. 

Festivalbundel

Ter gelegenheid van de [13e]Dag van de Poëzie verschijnt ook deze keer weer een speciale bundel met van elke deelnemende dichter een tweetal gedichten. Op een enkele uitzondering na zijn deze gedichten niet eerder gepubliceerd. De oplage is beperkt. U kunt  de bundel tijdens het festival verwerven voor à € 7,00

 

Festivallocatie

THEATER LANDGRAAF

Kerkberg 4, 6374 ES Landgraaf

T: 045 531 09 29  

www.theaterlandgraaf.nl

Reserveren

Telefonisch

+31 (0) 45 531 09 29

Theater Landgraaf:

dagelijks tussen 10.00 – 12.00 uur

E-mail

info@theaterlandgraaf.nl

Inlichtingen

Stichting Poëziefestival Landgraaf

Frans Bremen

T:  +31 (0) 45 531 08 64

M:  +31 (0) 6 110 57 393

info@poeziefestivallandgraaf.nl

[ 13e ] Dag van de Poëzie

Zondag 1 juli 2018, Aanvang 14.00 uur, Theater Landgraaf, Entree: gratis

Opening door Wethouder van cultuur van de gemeente Langraaf de heer Alex Schiffelers